TÁVIRÁNYÍTÓ SZERVIZ

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Érdekes
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány
Néhány szó a fóliatasztatúrás távirányítókról
 
AEG
AIWA
AKAI
ALCOR
ALIEN
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
CLATRONIC
DAEWOO
DAYTEK
DELTON
DIGI
DIMARSON
EUROSKY
EVELUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
JVC
KEYMAT
LAZER
LG
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
SAMSUNG
SANYO
SEG
SHARP
SONY
T-HOME
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VESTEL
VIDEOTON
WAYTEQ
YAMADA

A fóliatasztatúrás távirányítók

Az elmúlt időkben a technika rohamos fejlődésének vagyunk szemtanúi. Elszaporodtak a hordozható ketyerék, melyek a miniatürizálás és a teljesítményfelvétel csökkenésének az eredményei. Ide tartoznak például a hordozható DVD lejátszók, a 7”-os LCD TV-k és egyéb más termékek. Ezek távirányítói sem kerülték el a zsugorodást. A nyomógombokat már nem egy felnőtt emberre méretezték, hanem inkább a fiatalok apróbb „műszaki beállítottságú” érzékeny kezeire. A fogyasztói társadalom már nagyon érezteti a hatását, mivel ezek a távirányítók talán a 2 évet sem húzzák ki. A távirányító nélkül viszont a készüléket nem lehet kezelni tökéletesen vagy egyszerűen csak kényelmetlen.


A távirányítót javításkor általában csak a fólia felőli oldalról lehet szétszerelni. Tehát a billentyűzetet óvatosan fel kell tépni, mert alatta vannak a süllyesztett csavarok. A nyomtatott áramkör ilyenkor már látszik. A másik oldalán vannak a többségében felületszerelt alkatrészek. Sajnos a billentyűzet felszedésével sokszor az érintkezők leválhatnak róla. Nem lehet ezt a műveletet sokat ismételgetni, mert teljesen tönkremegy. Egyébként a használat során hamar leamortizálódik a membrán. A végén már csak a körmünk hegyével tudunk kapcsolni, míg legvégül beszakad a fólia. Egyetlen előnye a fóliatasztatúrának, hogy ha ráborul valamilyen folyadék, az nem szivárog rögtön be a nyomógombok peremén. A különlegesen vékony nyomtatott áramkörre forrasztott alkatrészek lábai a panel instabilitása miatt könnyebben elválnak. Ezek a távirányítók emiatt hajlamosak a kontakthibára. A távirányítókban sokszor az RC-IC menüben szereplő µPD6122G-001 integrált áramkör valamelyik változata található. Az IC címzési lehetőségének nagy száma miatt kevés az esélye annak, hogy valamelyik univerzális távirányítóban ezt megtaláljuk. Ezért ajánlottam a főoldalon a távirányítók betárolását, mert az ehhez hasonló távirányítók pótlása nagyon problematikus.

Az alábbiakban látható egy NOVA típusú 7" LCD TV távirányítójának képei. Jól látható a fóliatasztatúra sérülése körülbelül 3 év használat után. A nyomtatott áramkörön pár alkatrészen kívül látható a leöntött CHIP. Ebben az esetben ugyan jó, de a tasztatúrával nem lehet semmit kezdeni. 

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva! Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 27.