TÁVIRÁNYÍTÓ JAVÍTÁS

Vonalas tel.: (06-1)-338-3160
Email: taviranyitok.shp@gmail.com
 

Új webbolt itt!

Home
Információ
RC-IC
PIC-es téma
Adatok
Linkek
Letöltés
Kapcsolat
Gyártmány

Érdemes javítani?

 
AEG
AIWA
AKAI
ALCOR
ALIEN
BEKO
BLAUPUNKT
BOMANN
CLATRONIC
DAEWOO
DAYTEK
DELTON
DIGI
DIMARSON
EUROSKY
EVELUX
FUNAI
GABA
GRUNDIG
HITACHI
HYUNDAI
JVC
KEYMAT
LAZER
LG
ORION DVD
ORION
PANASONIC
PHILIPS
SAMSUNG
SANYO
SEG
SHARP
SONY
T-HOME
TECHNIKA
TECHWOOD
TELEFUNKEN
THOMSON
TOSHIBA
UPC
VESTEL
VIDEOTON
WAYTEQ
YAMADA

A távirányító javításokról

Itt olyan hasznos tanácsokat olvashat, amelyeket igencsak érdemes megfontolni.
A javítást válasszuk vagy vegyünk újat? A legtöbbször ez a kérdés.

Mikor érdemes javítani?
Nagyon sok olyan távirányító van, amelyet bizonyos idő után nem érdemes javítani.
Itt a fő hangsúly a nem érdemes kifejezésen van. A legtöbb szerviz szíves örömest bevesz olyanokat is a javítandók sorába, melyeket én már nem tartok erre érdemesnek és elvből be sem vállalok. Főleg az olyanokat, amelyek gumitasztatúrás kivitelben készültek és már nagyon erősen kell nyomkodni a gombokat, hogy működésre bírjuk. Mivel csak 2-3 típushoz gyártanak gumitasztatúrát és ezeknek a minősége is kifogásolható, ezért a legjobb megoldás egy másik távirányító, amely az eredetit tökéletesen kiváltja. Itt teljesen fölösleges az olyan amatőr beavatkozás, mint alufólia felragasztása vagy különlegesnek mondott paszták és grafit spray-k használata. Ezek mind időleges megoldások. Nem beszélve arról, ha nem „szakember” nyúl bele. Még a jól javítható távirányító is mehet a kukába ilyen beavatkozás után. A másik része a távirányítók elhasználódásának kérdése. Általában 6-8 év után sok típus mind elektromosan, mind mechanikusan olyan állapotba kerül, amelynél egy esetleges javítás szintén fölösleges kiadás lenne. Ekkor sem érdemes a távirányító javításának a gondolatával foglalkozni. Természetesen azért létezik rengeteg más típus is, amely éveken keresztül használható tovább a javítás után.

CHIP-CHIP
Sajnos mostanában megjelentek olyan távirányítók - főleg DVD és házimozi valamint hordozható készülékek távirányítói -, amelyeket gyakorlatilag lehetetlen megcsinálni. Elméletileg persze van megoldás csak túl sok időt és energiát kellene befektetni. Az alábbi képen egy házimozi távirányító központi egysége látható.

A kemény műgyantával leöntött CHIP tönkrement. A CHIP tokozott SMD változatának a beforrasztási lehetőségét elvették azzal, hogy nem képeztek ki a nyomtatott áramkörön erre megfelelő helyeket.

Addig ne dobja el a rossz távirányítóját, míg a pótlása nem rendeződött!

Végezetül pár jó tanács:

1. Csak jó minőségű elemeket használjon!
A gyenge minőségű elemek kifolyhatnak. Az erősen korrodáló anyagok szétmarják az elem érintkezőit, valamint a nyomtatott áramköri lapot az alkatrészekkel együtt. Másik távirányítóból kivett elemekkel ne próbálják ki az új távirányítót, mert tévedésre adhat okot! Ugyanis egyes távirányítók alacsonyabb, míg mások magasabb küszöbfeszültségen indulnak. Tehát az egyik távirányító működhet, a másik nem, ugyanazokkal az elemekkel.

2. Ne tegyen a távirányítójába akkumulátort!
Az akkumulátorok névleges feszültsége 1,2 V.
Sorba kapcsolva őket jelentős feszültség eltérés keletkezik az elemekhez viszonyítva. Tehát hamarabb lecsökken arra a küszöbszintre, ahol már a távirányító nem működik. Az akkumulátorok használatának itt ráadásul semmi értelme, mert a távirányítók fogyasztása igen csekély, így az akkumulátor gyakorlatilag nincsen kihasználva.

3. Vigyázzon, hogy a távirányítóba ne kerüljön ragacsos anyag! (Kóla, kávé, szörp stb.)
Ezek az anyagok rögtön működésképtelenné teszik, vagy az élettartamukat rövidítik meg.
A nyomógombokon található grafitos vezetőréteget szedik fel, valamint a nyomtatott áramköri lap vezető rézfóliáit marják szét.

4. Lehetőség szerint ne sűrűn essen le!
A távirányítókban vannak olyan alkatrészek, műanyag stiftek, amelyek nem bírják az erősebb mechanikai sérüléseket. Az esések során legtöbbször az alkatrészek lábai törnek le. A műanyag tartók megrongálódása a panel elmozdulásával járhat, vagy a távirányító egyszerűen szétesik.

5. Ne kerülje el a távirányító használatát!
A készülékeken található nyomógombok nem bírják a mindennapos használatot. Ezek meghibásodása esetén a javításuk egy távirányító árának többszörösébe kerülhet.


További kérdésekkel is megkereshetnek!


 

Az oldalaim tartalmát mások az engedélyem nélkül másolni fogják!
-----------------------
Itt sehol nem található infor-
mációkra lelhet.

-----------------------
A képek jó része jogvédett!
!
 
 
 
 
 
   
(c) 2007 Varga András. Minden jog fenntartva! Cím: 1056 Budapest, Molnár u. 27.